Van nestelen bij bebouwing naar nestelen in de tuin
’s Ochtends wakker worden met het getjilp van de mus. Voor sommige een groot plezier en voor anderen een bron van frustratie. Waarom maakt zo’n klein beestje zoveel lawaai?
De mus leeft in een kleine kolonie en kiest ervoor om met meerdere nestjes naast elkaar tussen de dakpannen en de kieren of gaten in de muur te gaan nestelen. Daarbij wordt veel met elkaar getjilpt. Het nestelen doen ze het liefst twee tot drie keer per broedseizoen. Dit broedseizoen is van eind maart tot augustus.
Als je een kleine kolonie mussen in je achtertuin hebt, kan je bijna niet geloven dat de huismus op de rode lijst staat van de Nederlandse broedvogels. De populatie mussen is namelijk afgenomen door de vernieuwing van huizen en het afnemen van dakpannen op huizen. De mus moest dus op zoek naar een nieuwe nestelplek.
De mus wil graag dat jij de gleuven en gaten in je muur laat zitten. Dat is natuurlijk niet wat wij zelf willen. Gelukkig is daar een oplossing voor! Een mus vindt het ook prima om in een mussenflat of meerdere nestkasten te nestelen. Hierbij is het wel belangrijk dat je meerdere nestplekken hebt om de hele kolonie onderdak te bieden.
Ons advies is om deze kasten niet bij je slaapkamerraam te hangen. In het ontwerp van de tuin kan je een betere plek kiezen om deze kasten op te hangen. Zo kan het ontwerp van je tuin een middel zijn om de mussenpopulatie te helpen herstellen.
Mussen zoeken natuurlijk ook naar eten en beschutting in de tuin. In de volgende blog vertellen we meer over de bloemen en planten die geliefd zijn bij de mus.